Overheidscijfers.nl   -   gratis informatie voor iedereen

Missie

 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bevordert door onderzoek, uitvoering en ondersteuning de volksgezondheid en het leefmilieu in Nederland. Het RIVM heeft onderstaande video geproduceerd waarin het meer over zichzelf vertelt.

 

Beschikbare cijfers

 

Het RIVM heeft meerdere websites waarop vele thema's beschreven worden waarbij het RIVM een rol speelt. De sites geven ook toegang tot veel cijfers, kaarten en grafieken waaronder diverse 'factsheets'. Deze en andere publicaties zijn benaderbaar via de website van het RIVM.

Open data

 

Op enkele websites van het RIVM zijn ook open data te downloaden. Een voorbeeld is de website kostenvanziekten.nl.

Geschiedenis

 

Het RIVM begon ooit in 1909 als een kleine groep onderzoekers die cholera en andere ernstige ziektes wilden bestrijden. Inmiddels is het uitgegroeid tot het kennisinstituut op het terrein van gezondheid en milieu. Opdrachtgevers zijn niet alleen ministeries, maar ook inspecties en internationale organisaties zoals de Europese Unie en de Verenigde Naties. Op de website van het RIVM worden daarnaast samenwerkingsverbanden benoemd met TNO, NIVEL, KNMI en diverse universiteiten.

Organisatie

 

Het RIVM bestaat uit twaalf specialistische kenniscentra en ondersteunende diensten.

 

Het RIVM heeft een onafhankelijke positie vergelijkbaar met die van het CBS. Onderzoeksresultaten worden openbaar gemaakt. Een Commissie van Toezicht met wetenschappers bewaakt de wetenschappelijke kwaliteit van het werk van de RIVM. Er werken ongeveer 1500 mensen bij het RIVM.

 

Het instituut staat sinds 1 januari 2011 onder leiding van Directeur-Generaal en professor André van der Zande (afbeelding). Bioloog Van der Zande werkte eerder ook als Secretaris-Generaal bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Contact-informatie

De hoofdvestiging van het RIVM is gevestigd: Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, 3721 MA te Bilthoven. Maar in totaal zijn enkele tientallen gebouwen in de omgeving ook onderdeel van het RIVM. Een verhuizing naar Utrecht is voorzien voor 2018.

 

Het correspondentie adres is:
Postbus 1
3720 BA Bilthoven

 

Telefoon: 030 274 91 11
e-mail: info@rivm.nl
website: rivm.nl